صنعت سیمان بهعنوان یکی از ارکان اساسی سازندگی و توسعه زیرساختها، از اهمیت ویژهای برخوردار است. «کاهش عرضه سیمان به دلیل استمرار قطعی برق کارخانههای تولیدکننده» از یکسو و «افزایش تقاضا برای خرید سیمان از سوی سازندهها به دلیل رشد فصلی فعالیتهای ساختمانی» ، چالشهای زیادی را برای صنعت سیمان ایجاد کرده است.
ناترازی انرژی که این روزها کلید واژه بیشتر چالشهای صنعت در ایران است یکی از دلایل اصلی افزایش این روزهای قیمت سیمان بشمار میرود.
هر ساله، با نزدیک شدن به فصل گرما، شاهد تکرار سناریوی محدودیت مصرف برق برای صنایع هستیم و در این بین صنایعی مانند سیمان که نقش کلیدی در تولید و اشتغال کشور دارند، بیشترین ضرر را متحمل میشوند و این محدودیتها نه تنها موجب کاهش تولید و افزایش هزینههای تولید میشود، بلکه باعث از دست رفتن بازارهای داخلی و خارجی و افزایش بیرویه قیمت را نیز به همراه دارد.
متأسفانه در مواجه با کمبود انرژی همیشه آسانترین و در عین حال پرهزینهترین گزینه، یعنی محدودیت و یا قطع برق صنایع، توسط متولیان امور انتخاب میشود. این در حالی است که میتوان با اتخاذ تدابیر و راهکارهای اساسی، نظیر بهبود کارایی مصرف انرژی در صنایع، توسعه زیرساختهای انرژیهای تجدید پذیر و اصلاح الگوی مصرف، به جبران ناترازی انرژی پرداخت.
با توجه به این شرایط لازم است مسئولان در این خصوص قاطعانه ورود و با برنامهریزی دقیق و اتخاذ سیاستهای کلان، از تکرار این عادت نادرست جلوگیری نمایند. مدیریت مصرف انرژی نباید به قیمت توقف چرخهای تولید و افزایش نرخ بیکاری تمام شود. بلکه باید با هدف حفظ و تقویت تولید و اشتغال، انجام پذیرد.
باید دانست که هنر مدیریت منابع انرژی آن است که بدون فشار به صنعت و اقتصاد، مساله ناترازی مدیریت شود. این میتواند با مشارکت مردم و فرهنگسازی برای مصرف بهینه، همچنین با سرمایهگذاریهای کلان در جهت توسعه منابع پایدار، صورت پذیرد.
بدین ترتیب، میتوانیم اطمینان حاصل کنیم که تولید و اقتصاد ملی در مسیر رشد و توسعه باقی میماند و ناترازی انرژی به شکلی پایدار و هوشمندانه مدیریت میشود.